Potje

Bij bijna alles worden we erop gewezen dat we best kritiek mogen hebben, maar dat we dan wel eerst iets positiefs moeten zeggen. En als je de brieven van Paulus leest, zie je dat hij zich daar doorgaans aan hield. Zo af en toe hoor ik het ook een predikant in z’n preek zeggen; hij heeft het dan over de omgang met elkaar als gemeenteleden.

Tegenwoordig lees ik wel eens iets in een krant, in een blad, of op een website waarin eerst iets positiefs wordt gezegd van een artikel dat iemand geschreven heeft. Maar ik vraag me dan best wel vaak af waarom er iets positiefs gezegd moest worden, want na die positieve opmerking laat de schrijver niet veel over van datgene wat hij bekritiseert. Schrijft hij dat positieve dan voor de vorm? Uit overwegingen van politieke correctheid? (Uit sleur en bijgeloof?) Ik vind het er wel op lijken. Om een beeld te geven van wat ik bedoel kom ik met een fictief voorbeeld. Eerst een stukje dat stelt, dan een stukje dat daarop reageert.

Stukje 1

Door F.P.M.

De firma Pachs Deereg heeft een nieuwe boorhamer uitgebracht, de PD1453. Met deze boorhamer kun je werkelijk uitstekend spijkers in de muur slaan. Wat er verder mee zou kunnen is volstrekt onduidelijk. Maar voor spijkers in de muur slaan lijkt het me werkelijk een uitstekend apparaat.

Stukje 2

Door A.D.L.M.

F.P.M. heeft in het blad ‘Ons Gereedschap’ een bespreking gegeven van de nieuwe boorhamer van Pachs Deereg, de PD1453. Dat had hij net zo goed niet kunnen doen. Hij komt nl. tot de conclusie dat je er uitstekend spijkers mee in de muur kunt slaan, en dat verder onduidelijk is wat je met dit apparaat kunt doen. Ik heb zelf het apparaat ook bekeken, en volgens de gebruiksaanwijzing is het te gebruiken waarvoor het bedoeld is, namelijk om ergens gaten in te boren. Ik heb het even uitgeprobeerd, en het apparaat is inderdaad prima voor die taak berekend. Voor zover ik kan bekijken gaat de behuizing van de machine kapot als je er spijkers mee in een muur gaat slaan. Ik heb het niet getest, en F.P.M. kennelijk ook niet. Maar wellicht is F.P.M. op het idee van spijkers in een muur slaan gekomen vanwege het woord ‘hamer’ in de naam boorhamer?

Ik zie er werkelijk geen enkel nut in om F.P.M. ook maar welk compliment te geven. Het gaat om een volwassen iemand, we hebben het niet over een peuter die het voor het eerst op het potje gedaan heeft. Zelfs een ‘etiket-loos’ kind van een jaar of tien krijgt in de tegenwoordige cultuur een compliment als-t-ie z’n boodschap op het potje gedaan heeft, terwijl zo iemand toch echt wel in staat moet zijn (‘etiket-loos’!) om die boodschap persoonlijk op nummer 100 af te leveren.

En in de Bijbel wordt ook niet altijd eerst iets positiefs gezegd. En dat gebeurt als mensen er echt een potje van gemaakt hebben (flauw hè, zo’n woordspeling? lees ‘puinhoop’ als je er niet tegen kunt).

Kijk maar eens in Openbaring 3, in het bijzonder naar de brieven aan Sardis (Sardes in andere vertalingen) en Laodicea; er staat géén positieve opmerking aan het begin. En deze brieven komen van Jezus zelf. En als je in de evangeliën leest, kun je ook passages vinden waarin Jezus niet met iets positiefs begint.

Ik heb de indruk dat ik nog steeds niet door de borden voor sommige hoofden heen ben, dus ga ik proberen die te doorboren, om bij het hierboven beschreven voorbeeld te blijven.

Als je iets positiefs zegt, zorg er dan voor dat je het meent. Dat je serieus blij bent met de bijdrage van die ander. Zeg het niet omdat het moet, omdat het politiek correct is! Dan heb je je naaste namelijk niet lief, je houdt hem op een belangrijk punt voor de gek. En dat was toch nou net niet de bedoeling?!

Overigens ben ik van mening dat de weg die geplaveid is met goede bedoelingen naar de hel leidt.

Reageren kan via e-mail; zet er s.v.p. de titel van dit stukje bij.

Laatste wijziging: 1 september 2019.
^
Homepage