Democratie

No one pretends that democracy is perfect or all-wise. Indeed, it has been said that democracy is the worst form of Government except all those other forms that have been tried from time to time; …

Winston Churchill (bron: Parliament Bill (Hansard, 11 November 1947)).

In vertaling: “Niemand beweert dat democratie perfect is. Er is zelfs gezegd dat democratie de slechtste staatsvorm is, op al die andere vormen na die van tijd tot tijd zijn geprobeerd.” (bron: Citaten.net).

Ons gedrag

Betekent democratie dat je lak kunt hebben aan de overheid, omdat je die zelf mee gekozen hebt?

Vandaag, 28 maart 2021, zijn enkele kerken in het nieuws gekomen omdat ze volledig opengingen voor alle gemeenteleden, ondanks dringend advies van verschillende overheden (in ieder geval landelijk en plaatselijk) om dat – vanwege de coronapandemie – niet te doen. Die overheden konden een en ander niet verbieden, vanwege de vrijheid van godsdienst die in de grondwet verankerd is. Maar hoelang denk je dat die vrijheid van godsdienst nog in de grondwet blijft staan als je je zo gedraagt? En dan heb ik het nog niet eens over agressie tegen verslaggevers.

Is dit hoe Jezus ons leert hoe we het evangelie ‘aan de man moeten brengen’?

Gedrag van de overheid

Ik wacht nog steeds op teruggave van het ‘kwartje van Kok’.

De toeslagenaffaire.

De eerste twee verkenners voor de formatie van een nieuw kabinet waren vrij open met hun aantekeningen, terwijl die duidelijk niet voor openheid bedoeld leken.

Ik zou hier, als ik wilde, een hele waslijst van onbewuste en bewuste stommiteiten van onze overheden kunnen neerzetten, maar ik denk dat ik mijn punt wel heb gemaakt.

Nou, vooruit, nog eentje dan. Hoe consequent is het om een avondklok te hebben en ondertussen basis- en middelbare scholen open te hebben (kinderen en virussen…), en werknemers door werkgevers te laten verplichten naar hun werk te komen, terwijl die werknemers prima thuis kunnen werken?

Gedrag van predikanten

En dan hoor ik predikanten zemelen – excusez le mot – dat de overheid het zo moeilijk heeft met de coronacrisis, en dat kritiek niet op z’n plaats is.

Beste predikanten, Paulus heeft ons geleerd – in onder andere Romeinen 13:1-7 -, dat we de overheid moeten gehoorzamen (maar: God meer gehoorzamen dan mensen, Handelingen 5:29, zie ook God meer gehoorzamen dan de overheid), en er geduld mee moeten hebben (1 Tessalonicenzen 5:14). De overheid in Paulus’ tijd was aanzienlijk beroerder dan degene die we nu hebben, maar inherent aan het systeem van democratie is dat je vrij kritiek op de overheid mag hebben. En als die zinnig is, dus met argumenten komt, dan is het aan de overheid en haar instituties (zoals bijvoorbeeld het RIVM) om die kritiek te bestrijden, óók met argumenten. Doodzwijgen van zulke kritiek, wat het RIVM momenteel doet, met bijvoorbeeld kritiek van Maurice de Hond, maakt dit instituut er niet geloofwaardiger op.

Goedpraten wat fout is, is overigens sowieso onchristelijk. Dat je je mond houdt om niet vervolgd te worden, daar kan ik nog inkomen. Maar wat jullie, predikanten, (met elkaar?) doen in het de overheid ‘de hand boven het hoofd houden’, dat deugt echt niet. Als de overheid het beter zou kunnen doen, heeft die er recht op dat te vernemen. Dat is heel christelijk: je wilt immers dat het je broer en je zus en je verdere familie goed gaat?

Geduld is prima, maar als feiten worden genegeerd en met de waarheid een loopje wordt genomen, en dat laatste, als het openbaar wordt, ook nog eens wordt gebagatelliseerd, dan mag je daar als (christelijke) burger best iets van zeggen.

Denk je werkelijk dat de overheid respect voor je heeft, je serieus neemt, als je je zo kritiekloos opstelt?

Geduld kun je ook overdrijven. Kijk maar naar de huidige situatie in de vrijgemaakte kerken. Veel ‘schapen’ zijn al vertrokken, omdat de ‘herders’ zolang talmen (om geen sterker woord te gebruiken).

Reageren kan via e-mail; zet er s.v.p. de titel van dit stukje bij.

Laatste wijziging: 28 maart 2021.
^
Homepage