Geschiedenis

Een vak op school. Een ander woord voor historie. Interessant! Saai! ’t Wordt steeds meer, steeds langer… 😉

Wanneer is iets geschiedenis? Als het voorbij is.

Wat is geschiedenis? Moet wat er verteld wordt echt gebeurd zijn? Dat vind ik wel! Enkele minder belangrijke details mogen afwijken, wat mij betreft, maar de hoofdlijn moet stáán. (Vergelijk hoe er met getuigenverklaringen wordt omgegaan.)

Ik heb een boekje aangeschaft: In den beginne en verder, met als ondertitel: een bijbels-theologische reflectie op de schepping.

Ik heb het boekje in de boekwinkel vrij uitvoerig ‘gescand’, omdat ik geen zin had om een ‘kat in de zak’ te kopen. Ik kan niks met uitspraken over de schepping waarin mij wordt verteld dat het scheppingsverhaal een sage is (‘het verhaal gaat …’), en dat ik me ook niet zo druk moet maken over of de opstanding van Jezus wel echt is geweest, want we zijn immers toch in Gods hand? Nou, als Jezus niet echt uit de dood is opgestaan, heb ik, als ik christen blijf, een probleem (zie 1 Korintiërs 15:12-19); dan ben ik beslist niet in Gods hand. Hij kan mij dan immers niet eens vasthouden? Hoe iemand dat ‘met droge ogen’ kan beweren (gebeurd in een interview in een krant) ontgaat mij volledig.

Eén opmerking citeer ik hier uit het boekje: Al met al zijn er dus geen concrete aanwijzingen die suggereren dat Genesis 1 – anders dan de rest van Genesis tot en met 2 Koningen – niet bedoelt echte gebeurtenissen te vertellen. Dit wordt bevestigd door wat diverse andere bijbelteksten zeggen over Gods scheppingswerk. Zij verkondigen dat God hemel en aarde gemaakt heeft en dat Hij dit in zes dagen heeft gedaan (zie m.n. Ex. 20:11; 31:17).

Dit boekje ga ik goed bestuderen. Ik heb het ‘wel even gehad’ met de wijzen van deze wereld, en ook met heel wat van de wijzen ‘in de kerk’; zie Prediker 8:16-17.

Reageren kan via e-mail; zet er s.v.p. de titel van dit stukje bij.

2 december 2017: verwijzingen naar Bijbelteksten vervangen: geen NBV maar HSV (reden).

Laatste wijziging: 1 september 2019.
^
Homepage