Geniet op alle dagen van je leven

Ja, dat staat in de Bijbel!

Er zijn heel wat niet-christenen die dat niet verwacht zouden hebben. En er zijn ook heel wat christenen … inderdaad, ja.

Waarom? Omdat ze denken dat God je niks gunt. Lees maar eens ‘Christenen… dat zijn toch die mensen die niks mogen?‘.

De titel van dit stukje is afkomstig uit het Bijbelboek Prediker, en wel uit hoofdstuk negen, het negende vers. Op veel plaatsen kom je dit tegen als “Gij zult genieten”, het elfde gebod… 🙂

Als je het gedeelte rondom dit stukje, de verzen 1-12 leest, zie je dat Prediker niet echt een positieve reden lijkt te hebben om te zeggen dat je moet genieten: je moet het doen omdat je niet weet wanneer je er weer de kans voor krijgt, lijkt het wel.

Is daar wat mis mee, dan, met die reden? Nee, waarom? Hij heeft toch een punt?

“Yolo!” is een tijdje een modespreuk geweest. Dat moe(s)t dan staan voor “You only live once”, oftewel “je leeft maar één keer”. Maar dàt is niet helemaal wat Prediker zegt… lees het hele stuk, vers 1-12, nog maar eens, als je dat niet ziet.

In één van zijn ‘twoliners’ heeft Salomo (die vaak verondersteld wordt ook Prediker te hebben geschreven, gezien de ‘circumstantial evidence’) het zó gezegd:

“Een vrolijk hart bevordert een goede gezondheid,
een sombere geest verzwakt het lichaam.”

En ook al is er verschrikkelijk veel verdriet en lijden, toch is dit een goed advies. God heeft Zijn Zoon naar deze wereld gestuurd (Johannes 3:16-18) om haar te redden. Als je in Hem gelooft, ‘kom je er wel’, en dat geeft hoop; dat resulteert dan niet in platte lol, maar hoop hoort nou ook niet bepaald bij de verdrietige gevoelens.

Reageren kan via e-mail; zet er s.v.p. de titel van dit stukje bij.

6 december 2017: verwijzingen naar Bijbelteksten vervangen; geen NBV maar HSV (reden).

Laatste wijziging: 1 september 2019.
^
Homepage