Er is genoeg voor iedereen

Vandaag is het Dankdag. Hoe komen we erbij om Dankdag te houden? Ik heb enkele websites opgezocht met informatie:

Dankdag houden blijkt al een vrij oud gebruik te zijn, al denkt niet iedereen gelijk over wanneer het begonnen is. Dit lijkt me overigens typisch een geval waarbij dat ook niet echt belangrijk is.

Maar wat als je op de vlucht bent, geen dak boven je hoofd hebt, onvoldoende kleding, en/of niet genoeg te eten? Dan is zo’n titel als boven dit stukje staat, ‘Er is genoeg voor iedereen’, wel een aanfluiting. En dan is er ook nog zo’n vrolijk liedje over (zoek maar eens op YouTube).

Overigens ben ik van mening dat er op deze aarde genoeg voedsel is voor alle aardbewoners. Kijk maar eens hoeveel grond er alleen al in ons land braakligt. Misschien moet één en ander wat beter verdeeld worden? Daar kun je zelf meestal maar een klein beetje aan doen; soms werk je voor een organisatie die er invloed op kan uitoefenen, maar de meeste mensen kunnen alleen maar af en toe wat geld geven om de verdeling te verbeteren. En vergeet niet ervoor te bidden!

God licht af en toe een tipje van de sluier op als het gaat om hoeveel Hij geeft om en op de aarde, en hoe mooi het gaat worden na de terugkomst van Jezus Christus.

Lees maar eens hoe Elia aan eten kwam toen hij Achab had aangezegd dat er een hele tijd geen regen zou vallen, en hoelang hij kon lopen op één maaltijd. En lees hoe Mozes heel lang zonder eten en drinken kon. En hoe Jezus na veertig dagen vasten honger had toen Hij door de duivel verzocht werd (Matteüs 4:2, Lucas 4:2). Voorbeelden van mensen die met een klein beetje heel lang toekonden.

Maar er zijn ook voorbeelden dat God een (enorme) overvloed geeft. Elisa mag een arme weduwe helpen (2 Koningen 4:1-7), God geeft via hem leven, en leven terug (2 Koningen 4:8-37); honderd mensen houden over van een klein beetje, dat Elisa hun door zijn bediende laat voorzetten (2 Koningen 4:42-44). Jezus deelt veel eten uit terwijl Hij met weinig begint, dankzij de zegen van Zijn Vader (Matteüs 14:15-21, 15:32-39, Marcus 6:30-44, 8:1-9, Lucas 9:10-17, Johannes 6:5-15). En er zijn meer voorbeelden van overvloed.

Jezus vertelt ons dat we ons niet druk moeten maken om kleding en voedsel: Lucas 12:22-24. Dat is namelijk niet het belangrijkste, zie wat ervóór staat: Lucas 12:1-21. Natuurlijk kun je niet zonder eten en drinken (al kan dat soms wel heel lang…). Maar vertrouwen op God is belangrijker.

Jezus zegt ook dat het belangrijk is dat we zelf geven; als we dat doen, krijgen we ook wat: zie Lucas 6:38. Een “goede, stevig aangedrukte, goed geschudde en overvolle maat…”. Heb je dat weleens geprobeerd? Ik bewaar mijn koffie in een plastic bus. Ik schud het poeder uit de originele verpakking. Dan schud ik de plastic bus, en zakt de koffie een eind in. Dan kan er meer in! Als je ’t dan ook nog aandrukt, en er een kop op doet… zo heb je een idee wat Jezus je wil geven. Maar dan moeten we zelf geven… en dat betekent: vertrouwen op God, want soms geef je je eten van morgen weg…

Hij Die u roept, is getrouw: Hij zal het ook doen.

1 Tessalonicenzen 5:24.

Reageren kan via e-mail; zet er s.v.p. de titel van dit stukje bij.

6 december 2017: verwijzingen naar Bijbelteksten vervangen; geen NBV maar HSV (reden).

Laatste wijziging: 1 september 2019.
^
Homepage