Vier uw feesten

Dit zinnetje is ‘geplukt’ uit Nahum 2:1 (Willibrordvertaling 1995 – Nahum 1:15 in de HSV). Ik kwam erop doordat ik ging zoeken op ‘verjaardagen’ en ‘Bijbel’. Op sommige dagen komt een mens wel eens op bepaalde gedachten. ­čśë

Ik wist al dat sommige mensen hun verjaardag niet vieren, omdat ze vinden dat dat niet christelijk is. Daarover is heel wat informatie te vinden, met Bijbelteksten erbij.

Erg overtuigend vond ik die teksten voor dit doel niet. In de Bijbel wordt z├│ vaak iemands leeftijd genoemd, dat ze die in ieder geval bijhielden.

Maar tegenstanders van het vieren van verjaardagen wijzen erop dat in de Bijbel slechts twee verjaardagen worden genoemd (en nu komen dus die teksten waarover ik het hierboven al had): die van de farao die later Jozef als onderkoning kreeg (Genesis 40:20), en die van Herodes (Matte├╝s 14:6, Marcus 6:21). Beide verjaardagen werden deels gevierd door iemand te doden. In het eerste geval ‘de bakker’, in het tweede geval Johannes de Doper.

Voor zover ik weet is het misbruik dat je ergens van kunt maken doorgaans geen reden om de zaak zelf af te schaffen, zie 1 Korinti├źrs 10:31. Bovendien zijn enkele belangrijke basisuitvindingen gedaan door de zonen van Lamech (de nazaat van Ka├»n, niet van Set), zie mijn stukje Maakt het voor een christen uit wie iets bedacht heeft? en die gebruiken de meesten van ons toch ook…

En bij een verjaardag past heel goed dit liedje:

Verjaardag is een fijne dag,
wij vieren samen feest.
Wees dankbaar dat je leven mag,
wat is God goed geweest.

( ‘Ook uit de mond der kinderen’, deel 1)

Meer lezen over het vieren van verjaardagen? Kijk eens hier.

Reageren kan via e-mail; zet er s.v.p. de titel van dit stukje bij.

2 december 2017: verwijzingen naar Bijbelteksten vervangen: geen NBV maar HSV (reden).

Laatste wijziging: 1 september 2019.
^
Homepage