49,9 miljoen!

Je ziet het langs de straten. Wat een bedrag! Ik zou m’n huis af kunnen lossen, en onze kerk van de status van hulpbehoevende kerk af kunnen helpen, en, vooruit, een andere kerk in onze classis (groep ‘dezelfde’ kerken in een regio) ook van die status verlossen, en een paar stichtingen en verenigingen kunnen helpen, en familie en vrienden van een leuk zakcentje voorzien, en minstens één fatsoenlijke boot naar de Middellandse Zee sturen om vluchtelingen veilig over te zetten, en een keer lekker op vakantie gaan, en …

Wat een geweldig begin van het nieuwe jaar!

Wat kun je veel goede dingen doen als je veel geld hebt! En het bedrijf dat zo’n loterij organiseert betaalt ook nog eens een heleboel aan goede doelen!

Wel jammer dat ik er de oorlogen en aanslagen niet mee kan stoppen…

Eigenlijk zou je wel gek zijn als je niet meedeed! Sterker nog, je zou trots kunnen zijn op jezelf als je meedeed!

Je meent het!

Nou, zo gek ben ik dus. (En ik heb echt wel de nodige ongerechtvaardigde trots, maar gelukkig niet op loterijdeelname.) En waarom?

  • Het is gewoon dom: het organiserende bedrijf moet aan zo’n loterij verdienen. Je geld sparen is dus logischer. (Maar niet zo spannend!)
  • Je wordt er niet gelukkiger van.
  • Hebzucht is slecht voor een mens. Zoek maar eens naar Bijbelteksten over hebzucht en geldzucht. “… de wortel van alle kwaad is geldzucht.” (1 Timoteüs 6:10).
  • … waar men door beheerst wordt, daarvan is men slaaf.” (2 Petrus 2:19).
  • Meedoen aan een loterij, gokken, is God verzoeken.
  • Een rijke komt maar moeilijk binnen in het Koninkrijk der hemelen. Een kameel gaat gemakkelijker door het oog van een naald. Zie Matteüs 19:24.
  • Je kunt niet God dienen èn Mammon. Zie Lucas 16:13.

Meer Bijbelse argumenten nodig? Kijk eens hier: Geld maakt niet gelukkig, gelukkig maken ze geld!
Als we het toch over geluk hebben: míjn geluk zou een heel eind toenemen als alle christenen stopten met gokken…

Als ik echt zou moeten gokken, zou ik op God wedden. Maar dat hoeft niet, want ik weet het zeker. En op het moment dat iederéén dat zeker weet, zou ik toch niks aan de opbrengst van m’n weddenschap hebben. Dan ligt er wat anders voor mij klaar… Dàt is nog eens kansberekening!

Reageren kan via e-mail; zet er s.v.p. de titel van dit stukje bij.

24 december 2017: verwijzingen naar Bijbelteksten vervangen; geen NBV maar HSV (reden).

Laatste wijziging: 1 september 2019.
^
Homepage