Zien!

Hoe belangrijk is dat… Vaak realiseer ik me niet eens dat er veel mensen zijn die niet of slecht kunnen zien. (Ik bid lang niet vaak genoeg voor ze…)

Maar ook al heb je werkende ogen, dan nog kun je de essentie van wat je ziet missen. Johan Cruijff formuleerde dat zo: “Je gaat het pas zien als je het door hebt.”. Jezus vraagt het op een gegeven moment ook aan zijn leerlingen – Marcus 8:18.

Maar zowel in het voorbeeld van Cruijff als in dat van Jezus gaat het om zaken die degenen die erbij waren ècht konden zien. Ze hadden het alleen niet door. Maar soms ziet de één iets wat de ander niet kan zien, zoals bijvoorbeeld Elisa, toen hij bij Dotan was. Je kunt dit verhaal lezen in 2 Koningen 6:8-23.

Soms moet je gewoon goed kijken om iets te zien, en soms heb je daar niks aan… En om goed naar sommige dingen te kunnen kijken, heb je niet eens werkende ogen nodig.

In de Bijbel wordt christenen aangeraden goed te blijven opletten, zie bijvoorbeeld Matteüs 24. In het daarop volgende hoofdstuk vertelt Jezus een mooi verhaal om dit duidelijk te maken, zie Matteüs 25:1-13. En als je dan toch bezig bent, lees dat hoofdstuk dan maar uit…

Reageren kan via e-mail; zet er s.v.p. de titel van dit stukje bij.

6 december 2017: verwijzingen naar Bijbelteksten vervangen; geen NBV maar HSV (reden).

Laatste wijziging: 1 september 2019.
^
Homepage