Geheimen van een succesvolle film of serie

Wat maakt een film of serie nou zo aantrekkelijk om ernaar te kijken? Of een boek om er een film of serie van te maken?

Om te beginnen moet je iets hebben waardoor mensen überhaupt willen kijken – er zijn immers heel veel series en films.

Je moet de aandacht trekken.

En, als het om een serie gaat, de aandacht vasthouden.

Dat ligt allemaal nogal voor de hand, toch? Je hoeft geen cineast te zijn om dat te weten – ik weet het ook. 😉

Maar – je wilt geld verdienen met je serie – wat garandeert nou dat jouw serie succesvol wordt?

Nou komt het!

Er moet een afgewogen mix van de volgende ingrediënten in gestopt worden: overspel, seksscènes (niet té expliciet), gokken, occultisme, vijandschap, jaloezie, woede, gekonkel, ruzie, rivaliteit, afgunst, flink wat alcohol.

Niet overdrijven, want dan haken de kijkers te gauw af. Er moet wel spanning in zitten. Dingen moeten langzamerhand erger worden, maar niet té erg. En, ook heel belangrijk: de gevolgen van al dit ‘gedoe’ moeten niet te gauw tot vervelende consequenties leiden, het ‘gedoe’ mag gedurende een bepaalde periode niet openbaar worden, beter geformuleerd: het mag niet in de publiciteit komen.
Ik heb zelf een aantal afleveringen gekeken van ‘House of Cards’. Het thema leek me wel interessant: hoe gaat het er aan toe in de politiek in de Verenigde Staten van Amerika. Uiteindelijk ben ik na een stuk of tien afleveringen gestopt met kijken. Dat had ik eerder moeten doen. Het duurt vast heel lang voor ik bepaalde beelden die ik gezien heb weer kwijtraak…

Kijk nog eens naar het lijstje hierboven, bij ‘afgewogen mix’. Ik heb dat lijstje afgeleid van het volgende lijstje: ontucht, zedeloosheid, losbandigheid, afgoderij en toverij, vijandschap, tweespalt, jaloezie en woede, gekonkel, ruzie en rivaliteit, afgunst, bras- en slemppartijen, en nog meer van dat soort dingen. En, inderdaad – dat dacht je natuurlijk al – dat lijstje staat in de Bijbel! En wel in Galaten 5:19-21. Lees dat stukje maar even helemaal.

(Opmerking 4 november 2017: De opnames van ‘House of Cards’ zijn tijdens het zesde seizoen gestopt – misschien vind je het interessant om uit te zoeken welke van de hierboven genoemde redenen daarvan de oorzaak zijn…)

En lees daarna ook een stukje van wat erachteraan komt, nl. Galaten 5:22-23. Met dat laatste kun je natuurlijk geen film of serie maken!

Dat is niet helemaal waar, er zijn wel wat rolprenten gemaakt rond het ‘goede’. Probeer er maar eens een paar te vinden, bekijk ze eens en beoordeel dan voor jezelf welk soort je liever hebt: die gemaakt met Galaten 5:19-21 of die gemaakt met Galaten 5:22-23 als leidraad.

Kun je moeilijk kiezen?

Dan heb ik nog wel een verhaaltje voor je. Stel, je zou op de een of andere manier in de slaapkamer van mensen bij je in de buurt – die je vrij goed kent – kunnen kijken, en op van alles en nog wat kunnen inzoomen. Zou je dat fijn vinden?

Ja? Dan denk ik dat je al een heel eind heen bent… Serieus: zoek hulp! Ga naar je huisarts, en laat je doorverwijzen naar b.v. een psycholoog.

Nee? Waarom zou je dan wel op televisie, op internet, in de bioscoop, of hoe en waar dan ook naar mensen kijken – die je niet kent – in soortgelijke omstandigheden? O, je vindt dat geen probleem? Misschien ben je dan nog wel méér toe aan zo’n verwijzing door je huisarts…

Ach, zo’n soapserie, zo’n romantische comedy… da’s toch onschuldig vermaak? Wil je het ècht weten? Houd ’t lijstje van hierboven er eens bij als je kijkt, alle woorden onder elkaar, en zet streepjes achter elk woord waarbij je op het scherm beelden voorbij ziet komen.

Hé, beste lezer, lieve lezeres, ben je ‘toevallig’ christen? Lees dan ook nog ff verder in Galaten 5: de verzen 24 en 25.

Tenslotte nog een vraag om over na te denken: is er verschil tussen het spelen van (en kijken naar) b.v. vloeken, jaloezie, moord, expliciete seksscènes, diefstal, bedrog, etc.? En waar zit ‘m het verschil in?

Reageren kan via e-mail; zet er s.v.p. de titel van dit stukje bij.

2 december 2017: verwijzingen naar Bijbelteksten vervangen: geen NBV maar HSV (reden).

Laatste wijziging: 1 september 2019.
^
Homepage