Agur

Spreuken 30 begint met “De woorden van Agur, de zoon van Jake”.

Agur is iemand die het niet zo goed met zichzelf getroffen heeft. Hij is nogal bescheiden. Dit kun je lezen in de verzen 2 en 3.

Heel wat jaartjes geleden heeft iemand eens een liedje geschreven over hoe moeilijk het is om bescheiden te blijven. ­čśë Je kunt proberen het op YouTube te vinden.

Toch vind ik het met Agur wel meevallen; ik vind zijn uitspraken wel van wijsheid getuigen. Sommige vind ik heel logisch, goed te begrijpen. Maar dat zeg ik, niet Agur zelf… En Salomo is het met Agur eens, in die zin, dat je jezelf niet moet prijzen, dat je dat beter aan een ander kunt overlaten (Spreuken 27:2).

Ik vind dat Agur enkele behartigenswaardige uitspraken heeft gedaan. Hij vraagt God hem ver van leugen en bedrog te houden, en hem niet rijk of arm te maken (Spreuken 30:7-9). Lees die tekst maar eens om te zien waar├▓m Agur liever niet rijk of arm wil wezen. Dat van leugen en bedrog, en rijkdom en armoede zeg ik hem z├│ na. Ik heb tijden gekend dat ik het financieel een stuk beter had dan nu, maar ik verlang er niet naar terug. Nu ben ik niet rijk, maar ook niet zo arm dat ik proletarisch zou moeten gaan winkelen. En daar ben ik erg blij mee.

En hij heeft nog wel meer dingen gezegd, lees het hele hoofdstuk maar.

Agur eindigt zijn woorden met een waarschuwing aan mensen die wat minder bescheiden zijn dan hij:

Als je zo dwaas bent jezelf op de borst te slaan,
denk dan eerst na en houd je hand voor je mond.
Want als je melk slaat, komt er boter,
als je iemand op zijn neus slaat, vloeit er bloed,
als je iemand slaat die woedend is, komt er strijd.

Reageren kan via het contactformulier; zet er s.v.p. de titel van dit stukje bij.

24 december 2017: verwijzingen naar Bijbelteksten vervangen; geen NBV maar HSV (reden).

Laatste wijziging: 24 december 2017.
^
Homepage