A.s. maandag hebben we, bij leven en welzijn, bij onze kerk de inmiddels traditionele Paasbrunch. De ‘Amerikaanse’ invloed daarbij is dat ieder genoeg meeneemt voor zichzelf en/of het eigen gezin, en dat alles vervolgens gezamenlijk genuttigd wordt.
Ik vind het zelf wel leuk om, als ik genoeg tijd heb, wat bijzonders te maken. Inmiddels is het – voor mij – ook een soort van traditie om dan witrussische visbroodjes te maken. Dat is een recept dat ik lang geleden al eens van vrienden uit Wit-Rusland heb gekregen, en dat nog steeds op een oude website, die ik destijds bijhield, te vinden is. Het staat overigens ook op de tegenwoordige website van Stichting Hulp Tsjernobylkinderen Lelystad.
Inmiddels heb ik het recept wel een beetje aangepast. Het gaat nu zo.
Nodig: stokbrood, makreel, geraspte oude kaas, knoflook, fritessaus of mayonaise (beter: half om half mengen), (zonnebloem)olie.
Makreel, kaas, knoflook en mayonaise mengen. Stokbrood in plakken snijden (ca. 1,5 – 2 cm dik). Aan twee kanten in dun laagje olie bakken. Als tweede kant aan de beurt is, op gebakken kant beetje van mengsel leggen. Als de tweede kant voldoende bruin is, broodjes kort op de belegde kant bakken. Broodjes af laten koelen.
Genieten!