Hallo witte mensen

Dat is de titel van een boek van Anousha Nzume (informatie over haar op Wikipedia). Ik wist niet eens dat het bestond tot ik het in de plaatselijke bibliotheek zag staan. Aangezien ik ‘wit’ ben leek het mij wel nuttig dit boek te lezen. Ik heb het min of meer in één ruk uitgelezen. Ik weet niet of ik het ermee eens ben, maar wat de schrijfster over ‘wit privilege’ (naar dit begrip zoeken met Google) schrijft vind ik in ieder geval voor iedere ‘witte’ de moeite waard om kennis van te nemen. Ik durf niet te beweren dat ik het (helemaal) begrijp, maar ik ben nog niet te oud om te leren. In ieder geval leg ik het een tijdje ‘in de week’.

Na elk hoofdstuk staan aanbevelingen om te lezen en te kijken. Maar op een link in een boek klikken is zo lastig… Dus dacht ik, laat ik eens kijken of iemand die links al eens ergens heeft neergezet. Dat was niet het geval, daarom geef ik er hier een stuk of wat. (Niet dat ik ze allemaal op het moment dat ik dit schrijf gelezen of bekeken heb…)

Rapporten over discriminatie en racisme in Nederland:

ECRI Report on the Netherlands (published 15 October 2013)

Op afkomst afgewezen

Discriminatiemonitor niet-westerse migranten op de arbeidsmarkt 2010

Liever Mark dan Mohammed

Discriminatie werkt niet! Advies over het tegengaan van discriminatie bij de arbeid

Etnisch profileren (de link zoals die in het boek staat werkte niet op het moment dat ik dit schreef, ik verwijs hier naar een andere pagina van Amnesty International over hetzelfde onderwerp)

Bevindingen uit onderzoek ‘Een witte of een zwarte school’

Kansenongelijkheid neemt sterk toe in het voortgezet onderwijs

MDI Jaarverslag 2015

Film(pje)s:

Ongekeerd racisme door Aamer Rahman (engelstalig)

White Fetish door Joy Regullano

Over films:

The White Savior Film (eerste hoofdstuk vanaf die website te lezen)

Andere lees- en kijktips:

Het boek verwijst naar een tekenfilmpje over microagressie, maar ik heb het niet zo op verwijzen naar zaken waarin gevloekt wordt. Daarom hierbij een link naar informatie over microagressie (engelstalig) op Wikipedia.

Schulden afbetalen aan Frankrijk‘ – voormalige kolonies beta(a)l(d)en jarenlang bedragen aan Frankrijk om vernietiging te voorkomen.

Confessions Of A (Former) White Savior
Als klikken op een link niks oplevert, en je kunt het betreffende object met een zoekmachine ook niet vinden, en je denkt/hoopt dat ik dat wel kan 🙂 – neem dan contact op.

Blackface!

Zwarte Piet… weet je wat? Ga zelf eens op zoek. Mij persoonlijk lijkt het geen pretje om als ‘kind van kleur’ met Zwarte Piet te worden vergeleken, maar me er echt in inleven kan ik niet, ik ben wit… (Hier nog een stukje van iemand die wit is.)

ketikotitafel

De effecten van culturele toe-eigening (engelstalig)

I mean, I posted a trailer for a movie about a black girl with black issues. Surely that showed my exceptional non-racist-ness.

Janice Erlbaum (citaat van Confessions Of A (Former) White Savior)

Tja, dat zou een reden kunnen zijn waarom ik dit stukje niet had moeten schrijven. Gelukkig mag ik zelf kiezen.

Laten we eens nadenken of we Ketikoti (de slavernij werd door Nederland op 1 juli 1863 officieel afgeschaft) jaarlijks zouden kunnen herdenken/vieren… In plaats van Tweede Pinksterdag?